Wat is vitaliteit eigenlijk?
Vitale werknemers zijn duurzaam inzetbaar, daarom kan vitaliteit een belangrijke rol innemen bij je beleid. Maar wat is vitaliteit nou eigenlijk? Vitaliteit draait om de energie en de kracht waarmee mensen emotioneel, fysiek en mentaal in het leven staan. En ook al is dit misschien lastig in kaart te brengen, het speelt weldegelijk een steeds groter wordende rol in onze samenleving. Je eerste gedachte bij vitaliteit gaat waarschijnlijk naar gezond eten en genoeg bewegen. Maar wist je dat het veel meer omvat dan dat?
Letterlijk betekent het namelijk levenskracht ofwel: bruisen van energie en zin hebben in het leven. Je voelt je lichamelijk en geestelijk sterk en fit. Je ziet het leven positief, bent mentaal veerkrachtig, zit niet bij de pakken neer en hebt een sterke drive. Al met al zit je gewoon lekker in je vel en je geniet volop van het leven. Herken je dat? Of wil je het ook ervaren? Hierbij 7 tips om je vitaliteit te boosten.


1. Doe dingen waar je blij van wordt
Misschien stichting open deur om mee te beginnen, maar daarom niet minder belangrijk. Een onderdeel van vitaliteit is zinvol leven. Doe voornamelijk dingen waar je blij van word. Dit kan van alles zijn. Wat laat je hart telkens weer sneller kloppen? Wat vind je fijn om te doen? Waar ben je goed in? Wat maakt je trots en geeft betekenis aan je leven? Bepaal je missie, stel je doelen en go for it! Het vervult je lichamelijk en geestelijk met eindeloos veel energie.
2. Wissel inspanning en ontspanning goed af
Vaak beseffen we ons het verschil niet goed tussen dingen die we doen ter inspanning en activiteiten die ons juist ontspanning geven. Door goed te weten wanneer wat nodig is en tijdig op de rem te trappen als je te hard gaat, zorg je voor balans tussen die 2. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor voldoende nachtrust. Niet alleen je organen herstellen zich dan, ook alle indrukken en ervaringen van die dag verwerk je met slapen en hier laad je dus weer van op!
3. Leer jezelf gezond te leven
Wil je gezonder gaan leven? Bekijk dan eerst eens wat je binnen krijgt aan voeding. Zorg voor gevarieerde voeding en eet bewust. Eet niet te vet en ook zeker niet te veel. Matig de hoeveelheid zout en suiker die je binnen krijgt. Bij voorkeur rook je niet en drink je geen of weinig alcohol. En natuurlijk beweeg je voldoende, het liefst in de vorm van een sport. Door te bewegen maakt je lichaam endorfines aan, wat ook wel het gelukshormoon genoemd wordt. Hierdoor raak jij fysiek & mentaal beter in balans.
4. Heb iets om naar uit te kijken
Als je iets hebt om naar uit te kijken, geeft dat een heerlijk gevoel. Dit kan iets kleins zijn als een bezoek aan een familielid, of een vakantie die later dit jaar gepland staat. Maar ongeacht hoe groot of klein hetgeen is, ergens naar kunnen uitkijken is altijd fijn. Denk bijvoorbeeld aan toen je kind was hoe erg je uit kon kijken naar je verjaardag of Sinterklaas. Dus kom in actie, plan een vakantie of een dagje pretpark in. Het zal je direct een geluksgevoel geven, én je hebt de komende tijd iets om naar uit te kijken.
5. Bel een vriend of vriendin op, socializen
Wij zijn als mensen kudde dieren. Veel van ons kunnen goed alleen zijn, maar toch houden we ook allemaal van contact met anderen. Goede en fijne contacten met vrienden, familie, buren en collega’s doen je vitaliteit goed. Het kost namelijk niet alleen energie, het levert je ook positieve energie op. Of het nu gaat om problemen delen of ervaringen uitwisselen met elkaar of om samen te genieten. Neem en maak er tijd voor vrij. Dan doen zij dat ook voor jou. Socializen maakt je sterker en geeft je een erg goed gevoel.
6. Elimineer die dingen die je veel energie kosten
Je weet het vast wel in meer of mindere mate. Sommige dingen kosten je meer energie en anderen dingen leveren je juist energie op. Dat kan ook zeker bij bepaalde mensen het geval zijn. Wil je je vitaliteit verbeteren? Ban dan zoveel mogelijk negatieve energievreters en richt je meer op de dingen die jou juist energie geven. Klinkt simpel, en dat is het ook. Vind je iets niet leuk om te doen? Besteed het uit. Teveel nevenactiviteiten, stop ermee. Werk waar je totaal niet blij mee bent? Ga op zoek naar een andere baan. Kortom, omring je met dingen die je energie geven.
7. Is het glas halfvol of halfleeg
Veel mensen richten (onbewust) hun aandacht op de dingen die ze niet willen. Of zijn gefrustreerd over hoe dingen gaan, terwijl ze het liever anders hadden gezien. Maar hoe jij omgaat met dingen is toch echt een keuze. Stop met negatieve energie geven aan dingen waar jij geen invloed op hebt. Verander je mindset en benader zaken positief. Het is niet altijd makkelijk, maar hoe vaker je dingen positief leert te bekijken, hoe makkelijk het wordt. Vraag je elk moment af, wát kan ik doen om deze situatie ten goede te verbeteren. Verval niet in de slachtoffer rol.
Wil jij ook graag dingen veranderen die je vitaliteit en daarmee je kwaliteit van leven ten goede komen? Maar vind je het lastig om bovengenoemde tips daadwerkelijk in de praktijk te brengen? Ik help je graag deze verandering wel in gang te zetten naar een gezonder, vitaler leven. Speciaal voor deze mensen heb ik het kickstart-programma ontwikkeld. Ben je nieuwsgierig meer te weten over het kickstart-programma, klik dan hier.