Start NU met bootcamp en sport de eerste 4 weken helemaal gratis!

7 voordelen van een vitale werkomgeving

Vitalere medewerkers zijn gelukkiger, productiever en meer betrokken bij alles rondom de organisatie. Een hoge vitaliteit werkt dus 2 kanten op, het is  in het voordeel voor zowel de werkgever als werknemer.

Wat is vitaliteit?

Maar wat is vitaliteit? Vitaliteit is meer dan alleen gezond eten en drinken. Het gaat om meer uit het leven willen én kunnen halen op alle vlakken. Iedereen doet dit op zijn eigen manier. Met als doel het krijgen van meer energie en je fitter en sterker voelen van dag tot dag. Vitaliteit betekent zowel fysiek als mentaal gezond blijven, maar zeker ook emotioneel en spiritueel in balans zijn. Het levert een belangrijke bijdrage aan de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Vitale medewerkers zijn vaker gelukkig.

Vitaliteit staat voor de mate waarin iemand krachtig en energiek is. En ook levenskracht, levenslust en werkkracht zijn synoniemen van vitaliteit. Soms wordt vitaliteit gezien als ‘gezond zijn’, maar het is een overtreffende trap daarvan: vitaliteit gaat erom dat je meer uit het leven kan en wil halen. Voldoende beweging, gezond eten, een goede verhouding tussen in- en ontspanning, een fijne sociale kring en mogelijkheden tot ontplooiing worden als belangrijke factoren gezien die invloed hebben op iemands vitaliteit.


vitaliteit werkvloer

Voordelen vitaliteit werkgever

Een vitale werkomgeving  is essentieel voor zowel de werkgever als de werknemer. Het is echter in eerste instantie aan de werkgever om de juiste voorwaarden te creëren voor de meest vitale werkomgeving. Dit begint met bewustwording dat het een belangrijk onderdeel is van de cultuur van je bedrijf. Hoe bewuster een werkgever omgaat met het inrichten van zijn werkomgeving, hoe beter. Vaak zijn werkgevers geneigd zich vooral te richten op het groeien van de business, en minder op secundaire voorwaarden om die business zo goed mogelijk uit te kunnen voeren. Maar inzetten op vitaliteit betaalt zich dubbel en dwars terug. Een aantal voordelen voor een organisatie die vitaliteit hoog in het vaandel heeft staan:

1.) Je hebt minder verzuim

Medewerkers met een gezonde leefstijl zijn gelukkiger en meer in balans, waardoor ze minder ziekte verzuim laten zien. Een medewerker die ziek thuis zit levert niets op en kost alleen maar veel geld, terwijl een gezonde, vitale medewerker juist veel waarde teruggeeft aan de werkgever, in alle opzichten.

Burn out

2.) Beter Imago

Vitale medewerkers stralen uit dat ze vitaal zijn en er zin in hebben. Een stralende glimlach van een medewerker die vol energie en goede moed naar zijn afspraken gaat, draagt bij aan het imago van de organisatie. Daarnaast werkt dit aanstekelijk naar iedereen, binnen en buiten de organisatie.

3.) Hogere productiviteit

Medewerkers die in een gezonde en inspirerende werkomgeving werken hebben meer energie elke dag, wat zorgt voor een hogere productiviteit in de dingen die ze doen. Ze krijgen meer werk gedaan in minder tijd dan medewerkers die niet goed in hun vel zitten, weinig energie hebben en veel beren op de weg zien.

4.) Meer betrokkenheid

Vitale medewerkers hebben vaak meer plezier in het werk. Ze zijn positief ingesteld, sociaal naar anderen en daarmee dus veel opener en bereidwilliger naar collega’s toe, in alles. Of dit nu om even die ander te helpen met een moeilijke opdracht, of de bereidheid om in te vallen voor een ander, als iemand ziek of verhinderd is. Dit werkt aanstekelijk en heeft altijd een positieve invloed op de omgeving.

5.) Duurzame inzetbaarheid

Mensen met een vitale levensstijl leven langer en vergroten de kans om in de toekomst gezond te blijven. Voor werkenden betekent dit dat zij lange tijd goed kunnen blijven functioneren. Daarmee stijgt ook de kans dat ze langer aan je bedrijf verbonden zullen blijven.

6.) Minder stress

Ongeveer 20% van het totale ziekteverzuim wordt veroorzaakt door stress gerelateerde klachten en dit percentage is  sinds een paar jaar flink aan het stijgen. Als je lekker in je vel zit en geen stress hebt, verklein je de kans op uitval door psychische klachten of een burn-out.

7.) Meer humor

Wanneer je veel gelukkige, vitale mensen bij elkaar zet zul je merken dat er veel meer gelachen wordt. Een gelukkig mens maakt het leven luchtig, staat meer open en in verbinding met anderen en is daardoor veel beter in staat humor te waarderen. Het leven is een groot avontuur, maar je moet wel zelf de slingers ophangen.

vitaliteit werkvloer

Dit zijn slechts enkele voordelen die een vitale werkomgeving biedt. Het moge duidelijk zijn dat het essentieel is dat er een vitale werkomgeving wordt geboden, zodat iedereen die zich daarin beweegt zich thuis voelt, zich kan uiten en door kan groeien. Dat zit hem dus ook niet in één enkel onderdeel, maar komt terug in alle lagen van de organisatie. 

Hoe vitaal is jouw organisatie? Wordt er veel gelachen? Lopen er mensen fluitend rond? Kan alles met elkaar gedeeld worden? Denk je dat hier nog wel stappen in gemaakt zouden kunnen worden, dan is het leefstijl-programma misschien iets voor jullie organisatie. Dit is een uniek 10-weeks programma, waarbij medewerkers juist even uit hun vaste werkomgeving worden gehaald en aan de hand van sport & coaching fysiek & mentaal zullen doorgroeien.

Klik hier voor meer informatie.