De kracht van Koude training

Koudetraining is een trainingsvorm waarbij je het lichaam blootstelt aan koud water. Dat kan middels een koud bad, een koude douche of in natuurwater. In deze blog leg ik de voordelen van deze trainingsmethode uit.

Steeds vaker hoor je van mensen dat ze koud (af)douchen, of zie je mensen die een duik nemen in natuurwater op een moment dat het niet erg gangbaar is om een duik te nemen, zoals de herfst of de winter. Ik heb het over koude training. Alhoewel er onder veel mensen ook flink wat weerstand lijkt, is koude training aan de andere kant flink in opkomst.

Wat is koude training?

Koudetraining is een trainingsvorm waarbij je het lichaam blootstelt aan koud water. Dat kan middels een koud bad, een koude douche of in natuurwater. Het wordt meestal gecombineerd met ademhalingstraining, waarbij je de ademhaling reguleert. Die gereguleerde ademhaling zorgt ervoor dat je ontspant. En niet verkrampt op het moment dat je het koude water in gaat. Wanneer je ontspant door rustig adem te halen, zul je merken dat je lichaam beter reageert op de kou. Dit zal de eerste keer moeilijk zijn, omdat je dan de meeste weerstand voelt. Maar naarmate je dit vaker herhaalt zul je merken dat je lichaam ‘went’ aan het koude water. Vandaar ook de naam koude training.

Een logische eerste reactie van mensen die er niet bekend mee zijn is: ‘mij niet gezien, dat is toch veel te koud. Waarom zou je dat in godsnaam doen?’ Maar juist die weerstand opzoeken en niet luisteren naar die interne stem die zegt ‘niet doen’ is wat een kleine groep mensen triggert om het juist wél te doen. Ik ben inmiddels na een cursus-dag van de Wim Hof methode ook bekend met het koude water in gaan en zie er inmiddels de voordelen van in.

Stress verminderend?

In een wereld waar mentale klachten de pan uitreizen, is het niet zo gek om naast fysieke training ook aan je mentale weerbaarheid te werken. Koude training kan daarbij helpen. Voordat je het koude water in gaat is het gebruikelijk dat eerst goed wordt gelet op je ademhaling. Doordat je alleen focust op ademhalen, kom je in het hier en nu en word je rustig en ontspannen. Daarom is ademhaling in combinatie met koude training een hele goede. Je traint letterlijk je brein om weerstand los te laten en te vertrouwen op je ademhaling en het lichaam.

Goed voor het immuunsysteem?

onderzoek van het SDM College of Naturopathy and Yogic Sciences in India wijst uit dat koude training het immuunsysteem boost. Hierdoor wordt je lichaam weerbaarder tegen virussen en infecties. Een sterker immuunsysteem is natuurlijk heel waardevol in deze tijd. Corona mag dan wel redelijk onder controle lijken momenteel, een nieuwe uitbraak ligt natuurlijk altijd op de loer. En dan wil je dat jouw systeem zo goed mogelijk bestand is tegen virussen. Als je beter bestand bent tegen virussen wordt je minder snel ziek, wat weer als voordeel heeft dat je vaker kunt trainen. Win-win dus!

Wanneer begin je met koude training?

Voor mensen die nog geen ervaring hebben met koude training, zou ik niet al te extreem beginnen. De zomer is een ideaal moment om eens te experimenteren met wat kou. Probeer eens je warme douche af te sluiten met een seconde of 10 de kraan wat kouder te zetten. Je zult merken dat zowel je lichaam als geest hier op reageert en dat je je eerste weerstand zal voelen. Dit is een kwestie van gewoon doen. Naarmate je dit hebt geïntegreerd kun je de kraan iets langer op koud zetten, bijvoorbeeld een seconde of 30. Als je dit ‘s ochtends doet, zul je merken dat het je een goed gevoel geeft na het douchen. Na het douchen zul je merken dat je frisser bent. Je immuunsysteem heeft zojuist een boost gekregen en je eerste overwinning van de dag is een feit!

voordelen ijs bad

Planning najaar 2022

Omdat het meerdere bewezen voordelen heeft en erg gezellig is, ben ik van plan om op een vast moment te gaan dippen. Iedere zaterdagochtend na de bootcamp, zullen we een dip maken in het meer bij het Haarlemmermeerse bos. Heb je interesse in Bootcamp en achtereenvolgens een dip? Laat dan van je horen en sluit je aan. Hoe meer zielen hoe meer vreugd.