Start NU met bootcamp en sport de eerste 4 weken helemaal gratis!

Hardlopen in de Haarlemmermeer

Denk je eraan te beginnen met hardlopen? Lees dan deze blog eens en ontdek de vele voordelen die hardlopen heeft.

 

Sport coaching

Toen en nu..

Er was een tijd dat ik heel anders dacht over hardlopen. Met voetbal deed ik aan teamsport en kon ik nog wel eens een goede wedstrijd spelen voor mijn gevoel. Een mooie assist, hard werken (fitter zijn dan de ander) of misschien een goaltje meepikken. Met crossfit was ik bezig mezelf tot het uiterste te pushen en was ik ontevreden als ik niet he-le-maal afgepeigerd en met mijn tong op mijn enkels thuiskwam. Als ik alles had gegeven voelde dat altijd als progressie. Maar simpel een rondje hollen? Toen ik mij daar voor het eerst voor liet overhalen had ik zo mijn bedenkingen. Dat is toch een saaie bedoeling? Een beetje doelloos rondjes rennen.

Nu een aantal jaar verder denk ik compleet anders over hardlopen. En had ik al helemaal niet kunnen bedenken dat er nu een hele marathon op het programma staat later dit jaar. Maar hoe is het zo ver gekomen? Hoe ben ik hardlopen oprecht leuk gaan vinden? Dat begint met gewoon een keer doen, terwijl je eigenlijk denkt ‘ik heb hier geen zin in’. Elke verandering begint met het toetsen van een bepaalde gedachte die je tot dan toe weerhouden heeft om in actie te komen. Gedrag laten zien dus dat haaks staat op wat je denkt.

Waarom hardlopen?!

Dit zit hem voor mij in een aantal dingen. Allereerst de laagdrempeligheid. Het enige wat je nodig hebt om te beginnen met hardlopen is een sport outfit en een paar goede hardloop schoenen. Wanneer je kinderen krijgt wordt je eigen vrije tijd schaarser en dus ook de tijd om te sporten. Het fijne aan hardlopen is dat je altijd vanuit je huis kunt starten, ongeacht of je nu een half uurtje over hebt of 1,5 uur. Het volgende wat ik fijn begon te vinden is dat elke keer dat je gaat je een andere route kan lopen. Heb ik zin in de natuur, loop ik richting het bos. Als ik weinig tijd heb, loop ik een kort rondje in de buurt. Dat maakt het divers en elke keer anders.

Wat ook mooi is aan hardlopen, is de snelle progressie die je maakt en voelt en deze ook goed kunt meten tegenwoordig. Met een sportswatch kun je goed bijhouden hoe hard je liep, waar je liep en met welke hartslag. En kun je dit ook nog eens delen met gelijkgestemden via Strava. Heb je toch niet helemaal het gevoel alsof je het helemaal alleen voor jezelf doet. En de hardlopers die dit lezen zullen het beamen, als je terugkomt van een run voel je je simpelweg heerlijk! Shake erbij, strava updaten en boordevol energie!

Als laatste vind ik het een serieus pluspunt dat je onderweg kunt luisteren naar je favoriete muziek of podcast. Zo ben je super effectief met je tijd bezig en ontwikkel je jezelf op meerdere vlakken. Iets wat ik ontzettend waardevol en belangrijk ben gaan vinden de afgelopen jaren.

Mijn uitdaging dit jaar is duidelijk. In oktober ga ik mijn eerste hele marathon lopen; de marathon van Amsterdam. Hier ben ik inmiddels voor gestart met trainen. Ik kijk heel erg uit naar de dag, maar weet ook dat er nog veel moet gebeuren wil ik straks fit genoeg aan de start verschijnen. Het proces ernaartoe is leuk, maar ik weet ook dat ik mezelf tegen ga komen.

Daarnaast verbind ik de marathon lopen aan een goed doel. Ik zal gaan rennen om geld op te halen voor kanker onderzoek, iets dat nog steeds erg nodig is helaas. Maar waar ik anderen kan inspireren, motiveert het mij tijdens het lopen van de marathon om dat extra stapje te zetten voor al die mensen die vechten tegen deze ziekte. Wil je mij steunen? Dat waardeer ik zeer! Klik dan hier om een donatie te doen.

Beginnen met Hardlopen?

Kortom, hardlopen is top, om verschillende redenen. Ik kan het iedereen aanraden. Woon je in de Haarlemmermeer en denk je er zelf aan te beginnen met hardlopen, maar weet je niet zo goed waar te beginnen? Ik steek je graag aan met mijn enthousiasme. Ik zou een schema voor je kunnen maken, we kunnen een run samen inplannen en van gedachtes wisselen. Alles is mogelijk, kijk voor de mogelijkheden op mijn hardloop pagina en neem contact op.