Start NU met bootcamp en sport de eerste 4 weken helemaal gratis!

De Kracht Van Meditatie In 2022

Mediteren is voor veel mensen in de Westerse maatschappij onbekend terrein. Toch heeft mediteren veel bewezen voordelen en leg ik in deze blog uit wat het voor mij betekent.

De westerse maatschappij

Het is voor de meeste mensen in deze drukke Westerse wereld nog niet zo gangbaar. Niet zo gek ook als je kijkt naar de drukke levens die we er op nahouden. Vraag een doorsnee dertiger met 2 kinderen op het schoolplein hoe het met hem is. Grote kans dat je het antwoord ‘druk’ terugkrijgt. Natuurlijk is het druk, je hebt 35 ballen tegelijk hoog te houden om het allemaal in goede banen te leiden en iedereen tevreden te houden. Maar dat vroeg ik niet. Ik vroeg hoe het met je gaat, niet hoe druk je bent. Het blijkt een lastige vraag om te beantwoorden voor velen, omdat ze op een bijna automatische piloot proberen de dag te overleven, zonder al te veel stil te staan bij waar ze eigenlijk mee bezig zijn elke dag. En heel eerlijk ben ik hier ook heel lang debet aan geweest.

Maar steeds meer ben ik hiervan aan het loskomen. Ja, natuurlijk moet er gewerkt worden. Natuurlijk ervaren we ook ‘druk zijn’ door alles wat ons bezig houdt en wat we belangrijk vinden. Maar we zijn ook een klein beetje de weg aan het kwijtraken met elkaar en onze essentie aan het verliezen. Het alsmaar groter, beter, meer begint wel absurde vormen aan te nemen, nietwaar? In grote steden zijn er aanbieders die beloven jouw boodschappen binnen 10 minuten te bezorgen. Dit is toch krankzinnig. Alsof het de kunst is om zo ontiegelijk veel te doen op een dag, zodat we daar uiteindelijk het meest gelukkig van worden ofzo?

Afijn, deze blog ben ik niet begonnen om mijn verbazing of frustraties te uiten over de bizarre ontwikkelingen die iedereen volstrekt normaal lijkt te vinden. In een steeds drukker wordende maatschappij heb ik juist behoefte gekregen om meer te leren over hoe we ons als mensen gedragen en waarom we doen wat we doen en leer ik om meer stil te staan bij wat écht belangrijk is. En daarnaar te gaan handelen, zodat ik aan mijn eind straks niet mezelf kwalijk kan nemen dat ik maar gewoon deed wat iedereen zo’n beetje deed en de kudde volgde..

Meditatie

De corona pandemie lijkt misschien een hele nare periode te zijn geweest, maar het heeft ons ook dingen gebracht. Nooit eerder is het leven zo stil komen te staan als toen, waardoor mensen wel naar binnen móesten gaan. Er was immers toch niets te doen en je mocht je huis niet uit. Mij werd toen pas voor het eerst duidelijk dat er zoiets bestaat als een binnenwereld en een buitenwereld en ik raakte bekend met mediteren.

De hele dag door krijg je te maken met ontzettend veel externe prikkels. Je telefoon is inmiddels een lichaamsdeel geworden, je kinderen vragen continu aandacht en dan is er ook nog je werk waar van alles speelt op een dag. Maar alles is te trainen, dus ook hóe je met al die prikkels omgaat, elke dag. Vanuit die nieuwsgierigheid ben ik begonnen met mediteren. Gewoon eens kijken wat het me zou kunnen opleveren.

Zodra je je bewust wordt van het hebben van gedachten, wat alleen al een bizarre openbaring voor mij was,, kun je op een afstand gaan kijken naar die gedachtes, je afvragen of dit echt waarheid is, of puur een conditionering van je geest. En het dus ook ten goede veranderen, waardoor je in staat bent om andere keuzes te maken. En meditatie is nou net een tool voor mij waar ik leer trainen om naar gedachtes te kijken die voorbij komen. Maar er vervolgens oordeel loos naar kijkt, en daarna een keuze kan maken of ik deze gedachte serieus neem of niet. Het schept letterlijk ruimte in mijn eigen geest, om vervolgens bewuster keuzes te kunnen maken. Je identificeert je dus niet meer 1 op 1 met je geest, maar kijkt oordeel loos naar wat voorbij komt.

Mijn advies

Ik snap dat dit voor mensen die zich hier niet in verdiepen een totale ver-van-hun-bed-show is. Als jij gewoon ontzettend tevreden bent met hoe je leven eruit ziet en geen noodzaak ziet om te blijven groeien, helemaal prima! Maar vraag jij je net als ik soms ook wel eens dingen af, zoom je wel eens uit van je dagelijkse leven en vind je het leuk om je te blijven ontwikkelen?

Mijn tip is, blijf nieuwsgierig en zie wat het je oplevert. Dit leven is een groot avontuur en als je bereid bent je bepaalde gedachtegangen en overtuigingen los te laten, dan zul je merken dat de mogelijkheden onbegrensd zijn. Onbekend terrein is niet slecht of hoef je niet af te keuren, het is gewoon een pad wat je vooralsnog niet hebt bewandeld en waar mogelijkheden liggen om je te ontwikkelen.

Probeer eens een meditatie, en nog een, en nog een. En kijk eens naar wat er voorbij komt. Zonder het stom te vinden, of waardeloos, of zonde van je tijd. En als die gedachtes tóch opkomen, onderzoek ze dan. Waarom ben je hier zo stellig in, wat triggert het in jou, waardoor je je hiervoor afsluit. Weet dat elke verandering tijd nodig heeft. Gun jezelf dan ook even om iets in je leven te veranderen. En concludeer na bijvoorbeeld een maand of het iets voor je is.